söndag 24 augusti 2008

Sugarpaste (SP)

Räcker till: en tårta Ø ca 25 cm och 10 cm hög
Hållbarhet: ca 3 veckor väl inplastad i rumstemperatur

1 msk gelatin eller agar agar
0.6 dl kallt vatten
1 1/4 dl glycos eller vit sirap
1 msk glycerol
2 msk vegetabiliskt fett
ca 2 l siktat florsocker
2-3 droppar smak och/eller färg
maizenamjöl eller florsocker att pudra arbetsytan med.

Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills tjocknat.

Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt glukosen och glycerolen, blanda väl.
Rör i det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smak och ev färg. Låt blandningen svalna tills den är finger varm.

Häll nu i 1 l florsocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev, blanda succsesivt i resterande florsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på dina händer.

Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mera florsocker, för hård = mer vatten (en droppe i taget).

Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i rumstemperatur. När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen.
Tips:
För en vitare deg är cocosfett att rekomendera som vegetabiliskt fett.
Glycerol köps på apotek, hette tidigare Glycerin.

Om SP:en skulle vara lite torr efter förvaring går det bra att arbeta in lite vegetabiliskt fett. Om den är för hård går det bra att köra den i micron 30-45 sekunder 5-10 sekunder itaget så du inte bränner degen.

Inga kommentarer: