fredag 22 augusti 2008

Cassataglassbomb

8-10 portioner

5 äggulor
1½ dl socker
1 msk maizena
rivet skal av ½ citron
5 dl mjölk (här 3%-ig använd)
1 dl sötmandel
100 g cocktail bär
50 g hackat syltat apelsinskal eller suckat
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner maizena. Smaksätt med citron.

Värm mjölken ljummen i en kastrull. Häll mjölken i äggsmeten under vispning. Slå tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud försiktigt under vispning tills såsen tjocknar. Ställ kastrullen i kallt vatten och rör då och då tills krämen kallnat.

Häll krämen i en skål som rymmer drygt 1 liter, helst med rundad botten. Täck över och ställ i frysen tills krämen stelnat, 3-4 timmar, rör om varje halvtimme!

Hacka mandel och cocktailbär under tiden. Vispa grädden och blanda med det hackade.

Forma glassen i skålen till ett jämntjockt "skal" t.ex med baksidan av en sked. Fyll hålet med grädden. Täck över och frys färdigt, det tar 6-8 timmar. Tag fram glassen cirka 30 min innan den ska stjälpas upp och serveras.

Inga kommentarer: