fredag 22 augusti 2008

Citron cheesecake med passionsfrukt täcke


Ca 10 bitar

150 g digestivekex
50 g smör eller margarin

Fyllning:

4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft.

Glasyr:

1 gelatinblad
4 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Krossa kexen fint. Smält fettet, blanda det med kexsmulorna och tryck ut i botten på en springform 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

Lägg 4 gelatinblad i vatten cirka 5 minuter.

Dela ägggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Tag den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till utan. Täck över och ställ i frysen minst 1 timme.

Blötlägg gelatinbladet till glasyren i cirka 5 minuter

Hetta upp sockret och vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i kastrullen. Skrapa ner innehållet ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.

Bred ut gelén över tårtan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Lossa kakan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.

Inga kommentarer: