Sushi kunskap taget från OMI Food's hemsida
Shari
Shari är det smaksatta riset. Det görs med en blanding av risvinäger, socker och salt. Sake eller Mirin kan också ingå i dressingen. Riset ska smaka olika beroende på vilken typ av sushi det ska användas till.
Usi-aji (tunn smak) - till Nigiri-zushi.
Ama-kuchi (söt mun) - till Maki-zushi och Inari-zushi.
Kokuchi-aji (tjock smak) - till Chirashi-zushi.
Ris
Beräkna 1-2dl torrt ris per person.
Tvätta riset noga under rinnande kallt vatten. Fortsätt tills vattnet är klart.
Mät upp lika mycket vatten som torrt ris. Låt riset stå i blöt (kallt vatten) minst en halvtimme.
Koka i riskokare eller i en kastrull med tätslutande lock. Koka upp, dra ner på värmen och låt sjuda sakta med locket på i 20 minuter. Stäng av värmen/dra av kastrullen från elplattan och låt riset ånga ostört i minst 10 minuter.
Alternativt koka ris så som du är van /Ahrodie
Dressing till 6 dl torrt ris:
3 msk risvinäger
2 msk socker
1,5 tsk salt
Blanda ingredienserna under försiktig uppvärmning så socker och salt löser sig.
Får ej koka.
Pålägg eller fyllningar
Rå oxfilé med wasabi och tunt skivad vitlök är ovanligt men fullt möjlgt.
Laxrom, gurka, avocado, rättika, pumpa, svamp, ägg, shiso/perilla, inlagda ingefärsstjälkar och sjögräs är en del av de saker man kan använda som pålägg, fyllning eller tillbehör.
Japansk soya, gari och wasabi är obligatoriska ingredienser i en sushimåltid.
Neta
Neta är "pålägget". Skivor av rå fisk, lätt kokta musslor, räkor, omelett o.s.v.
Rå fisk
T.ex. tonfisk, lax, svärdfisk, tioarmad bläckfisk, hälleflundra och yellowtail. Man äter också musslor, som pilgrimsmusslor, awabi (öronmussla), akagi m.fl., råa och till och med räkor som kallas ama-ebi (små och söta).
Preparerad fisk
Åtta-armad bläckfisk äter man inte rå utan kokt. Detsamma gäller tigerräkor. Laxen kan med fördel vara lättrökt eller gravad och flera andra fisksorter är marinerade.
Havsålen eller anago är både kokt och marinerad. Även pilgrimsmusslor kan kokas i en marinad av sake, soya och socker. När fisken eller musslorna är smaksatta på det här viset använder man inte wasabi.
Sorter och former
Nigiri-zushi kallas den sushi som man formar med händerna. Nigiri betyder "kramad".
Maki-zushi är den sushi som rullas med hjälp av en bambumatta. De kan göras smala (hoso-maki) eller tjocka (futo-maki).
Gunkan-maki ser ut som en liten korg eller hink av nori fylld med rom.
Sen finns det en mängd andra former som:
Hako-zushi eller lådpressad sushi.
Temaki-zushi eller handrullad sushi.
Zakuro-zushi eller granatäppleformad sushi osv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar