4 portioner
1 färskt kålhuvud på cirka 1 kg
Vatten och salt efter storlek på gryta
3/4 dl risgryn
2 dl vatten att koka riset i
300 g köttfärs
1-1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 2 1/2 dl mjölk
smör eller margarin till stekning
3-4 dl vatten till sky
1 dl grädde till sky
Tandpetare till hopfästning
Skär ut den nedersta delen av kålstocken. Lägg kåhuvudet i kokande saltat vatten (2 tsk per liter vatten) och låt koka 5-10 minuter.
Lossa bladen försiktigt efter hand som dom mjuknar. Låt rinna av
Koka under tiden risgrynen mjuka i vattent och låt kallna.
Arbeta samman färsen med ris, salt och peppar, späd med mjölk. Färsen skall vara lös.
Lägg ca 2 msk färs på varje kålblad. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
Bryn kåldolmarna i lite matfett i en stekpanna med lock. Späd med lite av vattnet/buljongen och låt koka under lock på svag värme cirka 30-40 minuter.
Tag upp kåldolmarna. Späd skyn med resten av vätskan. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
1 färskt kålhuvud på cirka 1 kg
Vatten och salt efter storlek på gryta
3/4 dl risgryn
2 dl vatten att koka riset i
300 g köttfärs
1-1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 2 1/2 dl mjölk
smör eller margarin till stekning
3-4 dl vatten till sky
1 dl grädde till sky
Tandpetare till hopfästning
Skär ut den nedersta delen av kålstocken. Lägg kåhuvudet i kokande saltat vatten (2 tsk per liter vatten) och låt koka 5-10 minuter.
Lossa bladen försiktigt efter hand som dom mjuknar. Låt rinna av
Koka under tiden risgrynen mjuka i vattent och låt kallna.
Arbeta samman färsen med ris, salt och peppar, späd med mjölk. Färsen skall vara lös.
Lägg ca 2 msk färs på varje kålblad. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
Bryn kåldolmarna i lite matfett i en stekpanna med lock. Späd med lite av vattnet/buljongen och låt koka under lock på svag värme cirka 30-40 minuter.
Tag upp kåldolmarna. Späd skyn med resten av vätskan. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar